Rozšířená zpráva 2016

14.03.2016 15:49

TERMÍN

V týdnu od 22. do 28. května v Hradci Králové proběhne již třetí ročník městské misie nazvané Týden otevřených kostelů. 

TÉMATA

Důstojnost člověka, odkaz Bible současnosti, vnitřní zranění a uzdravení duše, krása ztišení a modlitby; to jsou témata letošního Týdne otevřených kostelů. 

CÍLE

Cílem projektu je přiblížit nenásilným způsobem dědictví, myšlenky a přínos křesťanství moderní společnosti. Projekt vychází z cílů Noci kostelů.

OSOBNOSTI

Letošní ročník je nabitý osobnostmi, svým vystoupením TOK podpoří Prof. Jan Sokol, P. Vojtěch Kodet nebo herec Víťa Marčík se svou novou hrou O holčičce, která se nenarodila.

O CO NÁM JDE

Formou hudby, neformálních setkání, workshopů, přednášek a divadelních představení umístěných do jedinečnou atmosférou nabitých sakrálních prostorách chceme křesťanství představit a ukázat, že má co říct i člověku 21. století.

 

EKUMENICKÝ PŘESAH

Československá církev husitská se letos poprvé přidá k TOK. Důvod k tomuto rozhodnutí vysvětluje farářka Sboru kněze Ambrože, Františka Klásková:

"Jeden člověk chtěl vyhrát v loterii. Modlil se za to: „Bože, dej, ať vyhraji první cenu!“ Modlil se týden, měsíc, dva… Po roce se Hospodina člověka zželelo a poslal k němu anděla se vzkazem: „Milý člověče, tak už si konečně vsaď!!!“ Tento vtip, myslím, krásně vyjadřuje důvod, proč jsme se rozhodli připojit k Týdnu otevřených kostelů. Vnímáme tuto akci jako los, který nám Pán Bůh poslal, abychom si vsadili. Doufáme, že je to prostor pro šíření té největší výhry v loterii, kterou je Láska. Kéž si tedy na Lásku, kterou je Bůh sám, co nejvíce lidí „konečně“ vsadí!"

SLOVO VEDOUCÍHO PROJEKTU

Vedoucí projektu P. Jan Linhart říká: „V akci TOK navazujeme na naše pokusy v minulých letech, kdy jsme se snažili podle svých sil oslovovat hradecké spoluobčany. Snažíme se na více dnů otevřít naše prostředí všem lidem a nabídnout jim příležitost více poznat prostředí církve a přemýšlet o skutečných hodnotách. Chápeme to jako své základní poslání, přiblížit lidi ke Kristu.“

PLAKÁT a LOGO